Over ons

Heel wat jongvolwassenen met een mentale beperking dromen ervan om ooit (zo) zelfstandig (mogelijk) te kunnen wonen. Escalante vzw wil deze droom voor tien mensen waarmaken. In het voorjaar van 2020 openen we in Mortsel een huis waarin 10 jongeren met een mentale beperking hun eigen kamer of studio huren en kunnen daarnaast gebruik maken van een gemeenschappelijke keuken en leefruimte.

Onze bewoners krijgen de kans om zelfstandig te leven, maar kunnen toch terugvallen op ondersteuning wanneer ze die nodig hebben. Hiervoor werken we samen met De Thuishaven -een vergunde zorgaanbieder uit de buurt- en met Solidariteit voor het Gezin. Een inwonende conciërge neemt de permanentie op zich.

Escalante biedt geen dagbesteding aan. De bewoners hebben allen een job op de reguliere arbeidsmarkt of kunnen terecht bij een dagcentrum, maatwerkbedrijf, vrijwilligerswerk,…

Het wordt een ‘gewoon’ huis in een ‘gewone’ straat, vlakbij openbaar vervoer en winkels. De bewoners kunnen van daaruit gemakkelijk op hun werk geraken of hun hobbies beoefenen. Deze manier van (samen)wonen zal zonder twijfel de kwaliteit van hun leven verhogen. Het is bovendien een uitstekende manier om hen te integreren in de gemeenschap.

De woning beantwoordt aan de hoogste eisen op het vlak van duurzaamheid, zowel wat het gebouw als wat de energievoorziening betreft. Daarmee willen we aantonen dat een sociaal en duurzaam engagement hand in hand kunnen gaan. Escalante wil zo een voorbeeld vormen voor soortgelijke projecten.