Over ons

Heel wat jongvolwassenen met een mentale beperking dromen ervan om ooit (zo) zelfstandig (mogelijk) te kunnen wonen. Escalante vzw wil deze droom voor tien mensen waarmaken. In het voorjaar van 2020 hopen we  in Mortsel een huis te openen waarin 10 jongeren met een mentale beperking hun eigen kamer of studio huren.

Een gemeenschappelijke keuken en leefruimte zorgen voor de sociale contacten en een inwonende conciërge neemt de broodnodige begeleiding voor zijn of haar rekening. Op die manier geven we deze jongeren de kans om zelfstandig te leven, maar toch te kunnen terugvallen op ondersteuning wanneer ze die nodig hebben. Voor de inwonende begeleiding wordt een appartement voorzien met alle eigen faciliteiten (keuken, sanitair, leef- en slaapruimte).

Extra ondersteuning komt van reguliere diensten (dienstencheques, diensten voor thuiszorg). Voor specifieke begeleiding zal Escalante samenwerken met bestaande zorgvoorzieningen uit de omgeving.
Het is niet de bedoeling er ook een dagbesteding aan te bieden. De bewoners hebben een job op de reguliere arbeidsmarkt of kunnen terecht bij een dagcentrum, maatwerkbedrijf, vrijwilligerswerk,…

Het wordt een ‘gewoon’ huis in een ‘gewone’ straat, vlakbij openbaar vervoer en winkels. De bewoners kunnen van daaruit gemakkelijk op hun werk geraken of hun hobbies beoefenen. Deze manier van (samen)wonen zal zonder twijfel de kwaliteit van hun leven verhogen. Het is bovendien een uitstekende manier om hen te integreren in de gemeenschap.

De woning beantwoordt aan de hoogste eisen op het vlak van duurzaamheid, zowel wat het gebouw als wat de energievoorziening betreft. Daarmee willen we aantonen dat een sociaal en duurzaam engagement hand in hand kunnen gaan. Escalante wil zo een voorbeeld vormen voor soortgelijke projecten.